News & Events

• 13.03.2019

Benetzung: Wie finden Tropfen ihren Weg?

Wetting patterns on a car. Image: SLA

Artikel in Physik unserer Zeit erschienen

Die physikalischen Grundlagen des Rutschens und der Reibung von Tropfen auf Oberflächen sind bis heute wissenschaftlich nicht gut verstanden. Spannende Einblicke in die Grundlagenforschung im Grenzgebiet zwischen Chemie, Materialforschung, Physik, Technik und Biologie liefert ein neuer Artikel in „Physik unserer Zeit“.

• 25.03.2019

Atomic force microscopy investigation of the mechanical properties of nanomenisci

Guest talk by Thierry Ondarçuhu, Institut de Mécanique des Fluides de Toulouse (IMFT)

On March 25, 2019, Thierry Ondarçuhu (IMFT) will hold a guest lecture on AFM investigation of the mechanical properties of nanomenisci. Since January 2018 Thierry Ondarçuhu is research director at IMFT's Interfaces Group.

• 29.03.2019

Droplets and bubbles with phase transitions

Guest talk by Detlef Lohse (University of Twente)

On March 29, 2019 our guest Detlef Lohse (University of Twente) will describe and explain several simple experiments in which phase transitions in and around single droplets and bubbles play an important role.

Bisherige Gastvorträge und Gäste